Blog

Sníh

14.01.2013 19:08

Dneska budu psát o sněhu. Sníh je tvořen z ledových krystalků, ze kterých jsou tvořeny sněhové vločky. Sníh vzniká v oblacích a padá na zem. Na zemi tvoří sněhovou pokrývku, která funguje jako peřina pro mnoho živočichů i rostlin. Dočetla jsem se, že má totiž tepelně izolační vlastnosti. Aby sníh na zemi vydržel, tak musí být zima. 

Kromě toho má sníh i další funkci - užijeme si v něm spoustu zábavy, například bobování i sáňkování a taky ježdění na lopatě. Někteří taky jezdí na lyžích nebo snowboardu. Podívejte se, jak jsem si v sobotu a v neděli užila sníh já.

Sníh a lyžováníSníh a bobování

Sněhové vločky

Vločky mají 6 ramínek. Říká se, že každá vločka je jiná. Našla jsem pro vás video o sněhových vločkách. Pán ve videu studuje tvary vloček a říká, že v různých zemích jsou různé druhy vloček, protože je tam jiné počasí. Ten pán chytá vločky na malé sklo a potom je pozoruje mikroskopem, který mu je přiblíží a on je může lépe vidět.

Toto video najdete, když kliknete tady.  Je opravdu zajímavé!

 

- Viki

Mlha

09.01.2013 18:43

Mlha

Dneska jsem chtěla napsat o mlze, protože dneska byla mlha tady v Havířově. O mlze jsem se chtěla dozvědět, jestli je spousta druhů mlhy. Je mlha tmavá? Mlha vzniká tak, že mraky přijdou na zem. Ale proč? To hned zjistíme...

Mlha vzniká proto, že teplota vzduchu klesne na bod rostného bodu. To znamená, že ve vzduchu je hodně drobných vodních kapiček. Jsou různé druhy mlhy.

  • Radiační mlha vznikne v noci, protože je země studená. Zmizí ráno, až vyjde slunce.
  • Advekční mlha vzniká, když na zem přijde teplý vlhký vzduch, například od moře na studenou zem.
  • Předfrontální mlha vznikne, když na zem padají teplé kapky, ale ta zem je studená. Kapky se odpaří a stane se z toho pára.
  • Frontální mlha - když mraky dosáhnou až na zem, stane se stoho frontální mlha.
  • Městská mlha, které se říká smog, vznikne tak, že je hodně kouře z aut, prach, kouř z továrny a vlhký vzduch. Má barvu modrou až šedivou a špatně se v ní dýchá.

Všimla jsem si toho, že v mlze světla pronikají a svítí. Taky jsem si všimla, že je hustá. Dneska byla městská mlha.

Tady jsou obrázky mlhy.

 

Topol

08.01.2013 19:41

Topol černýNa mojich stránkách se dozvíte o přírodě a taky o topolu. Topol je úzký a vysoký. Topol je listnatý strom, opadá na podzim a na jaře mu vyrostou nové listy. Ty listy jsou dlouhé. Jehnědy jsou květy od topolu. Větrem se odvanou semínka z topolu a vyroste další topol.

V České republice rostou tři druhy topolů:

 

  1. Topol osika. Topol osika je vysoký do 20 metrů. Kůra je šedá a hladká.
  2. Topol černý. Topol černý může být vysoký až 32 metrů.
  3. Topol bílý. Topol bílý může mít až 40 metrů a roste i v Africe, Himalájích a na Sibiři.

A jinak ve všech zemích, kde mají stejné počasí rostou tyhle topoly.

 

Natočila jsem vám video o topolech

 

<< 1 | 2